Pyłek pszczeli, zbierany przez pszczoły jest jednym z najbardziej prozdrowotnych produktów pszczelich. Jest niezwykle bogaty w witaminy, minerały, białka i inne substancje mające korzystny wpływ na organizm.
Pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze, które produkują kwiaty, to obok miodu podstawowy pokarm pszczół. Z pyłku kwiatowego zmieszanego z niewielką ilością miodu, śliny lub nektaru w postaci kulek powstają obnóża, czyli pyłek pszczeli. Pszczelarz może przechwycić część pyłku pszczelego i zakonserwować go, w ten sposób uzyskując cenny produkt leczniczy i odżywczy.
Kurację pyłkową należy prowadzić przez około 1-3 miesiące dwa razy do roku (jesienią i wiosną). Pyłek kwiatowy wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami, grypą i katarem, a także uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów. Można go przyjmować na wiele sposobów. Niezależnie od tego, który się wybierze, warto po przyrządzeniu leku odczekać kilka godzin.
Korzyści:
- wzmacnia organizm;
- zwiększa wzrost, nawet u dorosłych;
- jest nie tylko bezpieczny w stosowaniu, ale i ma działanie terapeutyczne;
- działa leczniczo u osób z trądzikiem, alergiami, anemią, astmą, zapaleniem oskrzeli, zatwardzeniem, zapaleniem okrężnicy, nadwagą, cukrzycą typu 2, zapaleniem zatok i zmarszczkami;
- zwiększa szanse na długowieczność;
- chroni przed zawałem serca.