Miód gryczany
Miód gryczany to miód nektarowy, powstający z pożytków pochodzących z kwiatów gryki, które nadają mu charakterystycznego, silnego aromatu. Smak najbardziej intensywny wśród miodów.
Smak mocny, wyraźny, z nutą ostrości, co czyni go często wykorzystywanym do wypieków. Kolor w stanie płynnym ciemny, zbliżający się do brunatnego. Krystalizuje w specyficzny sposób, tworząc grube kryształy, zawieszone w miodowym płynie i przykryte nim od wierzchu. Zmienia przy tym barwę na ciemnobrunatną. Dzięki stosunkowo dużej zawartości kwasów powszechnie stosowany do wyrobu miodów pitnych. W składzie obecne w dużych ilościach rutyna oraz magnez, łatwo przyswajalny dla organizmu.
Dzięki obecności rutyny miód gryczany wykazuje niezwykle pozytywny wpływ na układ krwionośny – wzmacnia naczynia, zapobiegając w ten sposób ich pękaniu i wylewom, doprowadza do usuwania osadów miażdżycowych, polepsza pracę mięśnia sercowego. Zawartość magnezu czyni go wartościowym składnikiem diety, pomocnym w ochronie i regeneracji wątroby oraz w poprawie wzroku, słuchu i pamięci. Przyspiesza zrastanie się kości i gojenie ran, działa wzmacniająco na układ immunologiczny.Podobnie jak inne miody pomaga w leczeniu przeziębień i innych chorób dróg oddechowych, a także grypy.
Foto relacja jak wytwarzamy miód: blog