Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem ?

Dodane przez admin 30/04/2016 0 Komentarz(e)
Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najpierw zastanówmy się dlaczego miód sfermentował:

  • jedną z przyczyn fermentacji może być odbieranie pszczołom niedojrzałego miodu, czyli takiego który nie jest zasklepiony do wirowania. Jeżeli zawartośc wody w miodzie przekroczy 18%, zawarte w nim drożdże osmofilne staną się aktywne i doprowadzą do fermentacji
  • inną przyczyną może być fakt iż niektóre miody np. nawłociowy trzymany w temperaturze pokojowej fermentują już po 2-3 miesiącach od zbiorów, dlatego powinien być trzymany w chłodnej temperaturze

Sfermentowany miód można wykorzystać do:

  • podkarmiania pszczół, ale najpierw trzeba go podgrzać do temperatury co najmniej 80 stopni, w celu zlikwidowania komórek drożdży - dodatkowo taki miód może być wykorzystany zgodnie z Dyrektywą jako miód przemysłowy - dodatek do sałatek, sosów, lodów, napojów, ciast, deserów, nalewek alkoholowych
  • w naszym artykule skupimy się na przyjemnym i domowym sposobie wykorzystania takiego miodu czyli na zrobieniu miodu pitnego (miód zostanie wykorzystany do stworzenia brzeczki)

    Miody pitne dzielą się na:
    Półtoraki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu, rozcieńczonej połową jednostki objętości wody (1,5:0,5)
    Dwójniaki &ody
    -gąsiorek szklany o pojemności minimum 40 litrów

    Sam wyrób miodu pitnego podzielić należy na 4 etapy:
    1. Przygotowanie matki drożdżowej 
    2. Przygotowanie brzeczki miodowej
    3. Fermentacja brzeczki
    4. Dojrzewanie miodu pitnego

    Przygotowanie matki drożdżowej 

    Do plastikowej butelki 1,5 l wlewamy szklankę letniej wody i wsypujemy wcześniej zakupione drożdże winne do miodu pitnego (marki P.J. Zamojscy) z niewielką ilością pożywki, która jest do nich dołączona i łyżeczką cukru. Matkę drożdżową przygotowujemy na tydzień przed ważeniem brzeczki. Butelkę odstawiamy w ciepłe miejsce celem namnożenia się w niej drożdży.

    Przygotowanie brzeczki miodowej

    Przygotowujemy odpowiednią ilość wody i miodu w zależności od tego jaki miód pitny chcemy otrzymać. Ze względów ekonomicznych i smakowych najlepszy do tego jest miód wielokwiatowy zakupiony bezpośrednio u pszczelarza.
    Przygotowany miód mieszamy z odpowiednia ilością wody np. na popularny trójniak odmierzamy 10 litrów miodu i 20 litrów wody, co w efekcie da nam 30 litrów miodu pitnego.
    W pojemniku zaznaczamy górną warstwę mieszaniny, tak aby po wygotowaniu wiedzieć ile wody mamy dolać do roztworu, żeby nie zmienił on swojej objętości.
    Tak sporządzoną brzeczkę gotujemy przez około 30 minut, zbierając na bieżąco powstające szumowiny. Po 30 minutach gotowania dolewamy brakującą ilość wody (do zaznaczonego wcześniej poziomu). Tak przygotowaną i schłodzoną brzeczkę wlewamy do przygotowanego czystego gąsiorka. W tym czasie brzeczkę łączymy z matka drożdżową wlewając ją również do gąsiorka. Do gąsiorka dodajemy również przygotowaną zgodnie z przepisem ilość kwasku cytrynowego. 
    Gąsior zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy w miejsce o temperaturze około 18 stopni C.

    Fermentacja brzeczki
    ndash; miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu, rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody (1:1)
    Trójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu, rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody (1:2)
    Czwórniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu, rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody (1:3)
    Piątaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu, rozcieńczonej czterema jednostkami objętości wody (1:4)

    Do przygotowania 30 litrów miodu pitnego potrzebujemy:
    -​10 litrów miodu, najlepszy jest miód wielokwiatowy bezpośrednio od pszczelarza
    -1 opakowanie drożdży winiarskich, najlepiej do miodu pitnego marki Zamojscy
    -120 g kwasku cytrynowego
    -20 litrów w
    Przez pierwsze 2-3 tygodnie brzeczka przechodzi fermentację burzliwą, o czym świadczy duża ilość wydzielającej się piany. Dalej następuje fermentacja spokojna około 5-6 tygodni.
    Po tym czasie brzeczkę obciągamy wężykiem gumowym znad osadu do innego pojemnika. Gąsiorek myjemy dokładnie i suszymy. Jeszcze raz wlewamy do niego brzeczkę, zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i czekamy stosowną ilość czasu. 

    Dojrzewanie

    Dojrzewanie tak przygotowanego trójniaka trwa około 1 roku.
    Po tym czasie wykształci się w nim odpowiedni bukiet zapachowy, a i napój nabierze odpowiedniej mocy. To czy miód pitny jest już dojrzały możemy sprawdzić pobierając jego próbę z gąsiora i zostawiając ją w temperaturze pokojowej. Jeżeli po 2 dniach zmętnieje to znaczy, że jest jeszcze niedojrzały.

Dodaj komentarz