Dlaczego nasze miody są naturalne i gwarantują najlepszą jakość ?

Dodane przez admin 29/04/2020 0 Komentarz(e)
Dlaczego miody pszczelafarma są naturalne i gwaratują najlepszą jakość ?

 

1. Dbałość w procesie produkcji
Dbanie o pszczoły trwa cały rok, tak żeby uzyskać miód najwyżej jakości. Natomiast praca w sezonie polega na przewożeniu pasiek w miejsce kwitnienia pożytkow. Samo miodobranie wykonujemy dopiero wtedy gdy miód jest już bardzo dojrzały. Ważne jest też dopasowanie daty, do zakończenia się pożytków, byśmy mogli uzyskać jak najczystszy miód. Miód dojrzały to miód z niską zawartością wody, która jest odparowywana przez pszczoły. Taki miód dłużej zachowuje swoje właściwości zdrowotne i bakteriobójcze.

Proces produkcji jest stosunkowo krótki - tego samego dnia odwirowujemy miód z plastrów i umieszczamy go w specjalnych odstojnikach, po to aby miód się sklarował - aby powietrze, drobiny wosku oraz inne zanieczyszczenia wypłynęły na wierzch, skąd łatwo można je oczyścić. 
W trosce o zachowanie 100% swoich właściwości, nie stosujemy żadnych filtrów oczyszczających. Po sklarowaniu miód rozlewany jest do słoików i trafia do magazynu. Miód magazynuje się w chłodnym pomieszczeniu, bez dostępu światła słonecznego, co utrzymuje jego jakość.

 

2. Nasze miody bardzo szybko ulegają krystalizacji, oznacza to wysoką jakość!

Jakość miodu jest tym lepsza, im mniej wody zawiera (dojrzałość), dlatego miody wysokiej jakości szybko krystalizują (oprócz miodu akacjowego). Dodatkowo chcielibyśmy zaznaczyć, że nasze miody krystalizują równomiernie, nie rozwarstwiają się, co również jest oznaką ich najwyższej jakości.

 

3. Nie podgrzewamy miodu

Miód dostępny w hipermarketach często ulega rozwarstwieniu tzn. część miodu jest w postaci płynnej zaś druga część jest już w postaci stałej, oznacza to, że krystalizuje nierównomiernie. Główną przyczyną takiego zjawiska jest rozgrzewanie miodu po kilka razy lub przegrzanie miodu (max 40 stopni Celsjusza). Przegrzanie miodu skutkuje pozbawieniem go jakichkolwiek właściwości zdrowotnych.
Miody z naszej pasieki z zasady są nierozgrzewane, czyli sprzedajemy je w postaci już skrystalizowanej, wyjątek stanowi miód kremowany.  Proces kremowania powoduje rozdrobnienie kryształów i nie pozbawia miodu jego cennych właściwości, zapewniając doskonałą jakość produktu.

 

4. Nie skupujemy miodów od innych pszczelarzy

Wszystkie miody w naszej ofercie pochodzą w 100% z naszych pasiek, tak żeby zachować kontrolę nad całym procesem powstawania. Zależy nam na jakości, a możemy być jej pewni tylko co do miodu, który sami zbieramy. Skala fałszowania miodu na rynku polskim jest bardzo duża, dodatkowo wiele handlarzy kupuje miód na Ukrainie, sprzedając go w Polsce jako produkt polski. Co do jakości takiego produktu nigdy nie można być pewnym co w takim miodzie się znajduje i jak powstał.

Dodaj komentarz