Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy zaliczamy do miodów nektarowych, niejednolitych pod względem pochodzenia. Miody te mają znacznie bardziej urozmaicony skład chemiczny, wynikający z tego, że surowiec do ich produkcji pochodzi z wielu odmiennych gatunków roślin, zarówno uprawnych jak i rosnących na łąkach czy w lasach. Ma barwę jasnokremową, czasem herbacianą, dość szybko krystalizuje. Charakteryzuje się silnym zapachem, jego smak zależy od mieszanki nektarów przyniesionych do ula.
Jego walory lecznicze zależą od roślin, z których pszczoły zebrały nektar, pozostaje to jednak tajemnicą owadów. Miód wielokwiatowy nadaje się szczególnie do walki z chorobami alergicznymi, zawiera bowiem pyłki kwiatowe, które działają jak antygeny.

Napisz opinię

Uwaga! HTML nie jest dopuszczony!
    Zła           Dobra

  • 30,00 zł

Dostępne opcje

Zadaj pytanie 604 508 986

Tagi: miód wielokwiatowy