Jak poznać miód dobrej jakości ?

Dodane przez admin 12/07/2017 0 Komentarz(e)

Dostanie prawdziwego miodu dobrej jakości staje się coraz trudniejsze. Na straganach i sklepach kuszą nas apetycznie wyglądające produkty spożywcze. Mimo że wyglądają podobnie, znacznie różnią się składem i jakością. Na co zwrócić uwagę, by wybrać te najlepsze ? Jeżeli nie mamy pewności co do źródła kupowanego przez nas miodu, to umiejętność sprawdzenia jego jakości może okazać się bardzo przydatna.

 

  • Prawdziwy, krajowy miód będzie miał na etykiecie informację, że jest naturalny i pochodzi w całości lub wyłącznie z Polski. Nie bój się, jeśli nie będzie płynny. Krystalizacja to naturalny proces, który zachodzi w każdym prawdziwym miodzie, po mniej więcej 3 miesiącach od nalania go do słoików. Jeśli po tym czasie nadal jest płynny, producent prawdopodobnie podgrzewał go, by taki pozostał. A zatem jest on trochę mniej wartościowy od miodu, który się skrystalizował, bo w wyższej temperaturze - powyżej 40 stopni Celsjusza - traci część swoich cennych właściwości. Żeby zachował je jak najdłużej, najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze 10-14 stopni, w ciemnym pomieszczeniu. Przechowywany w temperaturze pokojowej szybciej traci swoje właściwości - może nawet się zepsuć!
  • Niższa cena oznacza często miód z dodatkiem syropu cukrowego, pochodzący z zagranicy (najczęściej z Chin) lub mieszankę miodu zagranicznego i polskiego. Nie łudźmy się, miodu polskiego jest w niej jak na lekarstwo. Czasem trzeba jednak dobrze wytężyć wzrok, by dostrzec drobny druczek i odczytać, że wybrany produkt to 'mieszanka miodów pochodzących z krajów Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej', rzadziej 'mieszanka miodów nie pochodzących z krajów członkowskich UE'. Zwykle mają one gorszy skład, a twoim najmniejszym zmartwieniem jest to, że były podgrzewane podczas produkcji.
  • Aby sprawdzić, czy miód, który mamy w domu, jest prawdziwy, czy został zafałszowany dodatkiem syropu cukrowego, można wykonać prosty test. Wystarczy nalać do szklanki chłodnej wody, a do niej wlać nieco miodu. Prawdziwy miód spływa do naczynia nieprzerwanym strumieniem, wyraźnie układa się na dnie i bardzo wolno rozpuszcza. Ten z dodatkiem syropu nie spływa równo, tworzy zawirowania podczas nalewania i szybciej się rozpuszcza, przez co granica, pomiędzy nim i wodą nie jest wyraźna.
  • Na sklepowej półce znajdziesz też miód sztuczny - produkuje się go z wody, cukru i sztucznych aromatów. Próżno w nim szukać cennych witamin i minerałów oraz wyjątkowego smaku. Nie polecam!

Co zawiera prawdziwy miód?

  • Nie bez powodu miód dzięki właściwościom leczniczym znajduje tak szerokie zastosowanie. Węglowodany, kwasy organiczne, olejki eteryczne pochodzące z nektaru, związki polifenolowe, białka, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy – w miodzie wyodrębniono około 300 substancji korzystnie działających na organizm człowieka. Płynnym złotem miód został nazwany nie tylko ze względu na 

Dodaj komentarz